Wat zijn de voor- en nadelen van factoring voor mijn bedrijf?

Als ondernemer wil je het voor jezelf zo eenvoudig mogelijk maken. Dit houdt ook in dat je naar nieuwe manieren moet kijken om de administratie te regelen. De administratie van jouw bedrijf kan veel tijd in beslag nemen. Daarnaast ben je regelmatig bezig met het herinneren van klanten aan de betalingen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de facturatie uit te besteden aan een professional. Maar wat zijn dan de voor- en nadelen van factoring voor jouw bedrijf? Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies wat je eraan hebt.

Meer tijd overhouden voor jouw bedrijf

Factoring inzetten voor jouw bedrijf kan in eerste instantie zorgen voor meer tijd voor jouw bedrijf. De facturering uitbesteden houdt namelijk ook in dat jij je geen zorgen hoeft te maken om de betalingen die plaats moeten vinden. Klanten kunnen soms lang wachten met betalen en in sommige gevallen moeten er herinneringen en aanmaningen worden gestuurd. Door de factoring uit te besteden, zorg je ervoor dat je deze tijd overhoudt en kunt besteden aan andere zaken binnen de bedrijfsvoering. Het geld ontvang je direct op jouw rekening en je zorgt er hiermee voor dat jouw bedrijf zich verder kan ontwikkelen. De tijd die je overhoudt, kun je gebruiken om je bedrijf verder uit te bouwen.

Geld staat direct op jouw rekening

Bij factoring kun je het geld ook sneller op jouw rekening verwachten dan wanneer je de facturatie zelf uitvoert. Zodra je de facturen uitbesteedt, zal het factoring het geld namelijk al binnen 24 tot 72 uur naar jou overmaken. Zo heb je het geld direct beschikbaar voor nieuwe investeringen, zelfs als jouw klanten niet op tijd betalen. Dit geeft jou dus ook de gelegenheid om de investeringen te maken die nodig zijn om het bedrijf te laten groeien. Als betalingen uitblijven, hoef jij de herinneringen ook niet meer te sturen. Dit doet de factoringmaatschappij namelijk ook, waardoor jij een goede verstandhouding met de klanten kunt behouden en deze niet zomaar naar jouw concurrenten gaan.

Niet meer alles zelf in handen

Nu factoring uitgelegd is en jij weet welke voordelen erbij komen kijken, is het wel goed om de nadelen ook in het achterhoofd te houden. Een van de nadelen is dat je altijd een deel van de factuur af moet staan aan de professional. Het gaat hierbij om een klein percentage, maar kan dus wel een verschil met zich meebrengen in jouw uiteindelijke winst. Een ander nadeel is dat je zelf niet meer alles in de hand hebt. Je moet er daarom vanuit gaan dat de administratie goed verloopt en de klanten ook op de juiste manier behandeld worden. Voldoende vertrouwen is daarom wel nodig.