Zo voorkom je een bore-out

De term burn-out ken je vast wel. Tegenwoordig is er een nieuwe term bij, namelijk bore-out. Wat betekent een bore-out precies en hoe kun je het voorkomen? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel.

Wat is een bore-out?

Een bore-out betekent dat je gestrest bent, doordat je je te veel verveelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn, doordat je je werk niet (meer) interessant vindt of je doet werk wat (erg) onder je niveau is. Het is ook wel het tegengestelde van een burn-out, waarbij je gestrest bent door te veel doen.

Deel je gevoelens

Of je nu een burn-out of bore-out hebt: het delen van je gevoelens is erg belangrijk. Als je al je gevoelens opkropt krijg je namelijk alleen maar meer klachten. Dit betekent niet dat je met iedereen je gevoelens hoeft te delen. Deel je gevoelens met mensen die je vertrouwt en waar jij je op je gemak bij voelt. Soms helpt het ook om te praten met iemand die verder van je af staat, zoals een coach, therapeut, psycholoog of praktijkondersteuner ggz. Het voordeel van praten met een van deze professionals is dat ze ook advies kunnen geven. Ze lossen de bore-out niet voor je op, maar kunnen de juiste vragen aan je stellen die je aan het denken doen zetten. Kies je voor een coach? Lees dan goed de reviews en kies het liefst voor een gecertificeerde coach. 

Zoek op tijd een nieuwe uitdaging

Merk je dat je geen uitdaging meer hebt in je werk? Is dat al langere tijd aan de gang? Vraag dan aan je werkgever of je uitdagende klussen kunt krijgen. Is dit niet mogelijk? Dan is het misschien wel tijd voor een nieuwe uitdaging bij een andere werkgever. Let op: je hoeft niet constant uitgedaagd te worden. Als je voortdurend uitdagend werk hebt, kan dit namelijk zorgen voor een burn-out. Het is goed om af te wisselen tussen periodes van uitdagend werk en rustige periodes. Heb je veel tijd over naast je baan? Dan kan het eventueel een minder grote stap zijn om klusjes naast je werk te doen, zoals het beginnen van een eigen website. Houd dan wel rekening dat je geld moet investeren voor de hosting van je website en eventueel kosten voor je website verhuizen.

Blijf jezelf ontwikkelen

Door jezelf te ontwikkelen daag je jezelf ook uit. Het volgen van trainingen en cursussen kan je ook uitdagen. Bij veel bedrijven is het mogelijk om cursussen vergoed te krijgen. Dit geldt wel vaak alleen voor cursussen die waardevol zijn voor je huidige werk. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf te ontwikkelen op een ander vlak. Houd er dan rekening mee dat je hier kosten aan kwijt bent. Sommige cursussen kan je (deels) laten vergoeden met het STAP-budget, waarvan je alleen dit jaar nog gebruik kunt maken. 

Heb je erg veel last van je bore-out? Ga dan langs bij de huisarts voor een doorverwijzing naar een professional.