Shutters, een efficiënte vorm van binnenzonwering

Mensen die op zoek zijn naar een bepaalde vorm van binnenzonwering om gebruik van te maken hebben de mogelijkheid om een keuze te maken uit een groot aantal verschillende opties. Het is dan ook zo dat u vandaag de dag op de markt een behoorlijk aantal verschillende mogelijkheden op vlak van binnenzonwering terug kunt vinden. Denk hierbij in eerste instantie maar eens aan zogenaamde shutters. Voor shutters geldt dat ze er niet alleen mooi uitzien, daarnaast slagen ze er ook nog eens in om de temperatuur in uw woning lekker aangenaam te houden. Dit zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar. Bovendien bent u ook nog eens verzekerd van echt mooie, sfeervolle raamdecoratie. In ieder geval, overweegt u eveneens om over te gaan tot het kopen van shutters voor in uw woning? Dan is even stil blijven staan bij de onderstaande informatie voor u altijd de moeite meer dan waard!

  1. Met welke kosten moet u rekening houden voor shutters kopen? 

Bij shutters kopen is het zo dat u rekening dient te houden met vaak sterk uiteenlopende kosten. De kostprijs die moet worden betaald voor shutters kan in de praktijk dan ook sterk variëren, gaande van ongeveer 275 à 300 euro per meter tot wel 1.400 euro per 3 meter. Bovendien spreekt het voor zich dat er ook altijd rekening dient te worden gehouden met het type materiaal waaruit de shutters zijn vervaardigd. Zo spreekt het voor zich dat het verschil tussen hout en aluminium eveneens een niet onbelangrijk prijsverschil met zich mee kan brengen. Finaal is het zo dat er bij het bestellen van shutters ook altijd rekening moet worden gehouden met de montage. Voor de montage geldt dat er in de praktijk een gemiddeld prijskaartje kan worden aangerekend van zo’n 50 euro. Voor alle duidelijkheid, dit is de prijs welke per shutter dient te worden betaald. 

Concreet is het zo dat de kosten voor shutters in de praktijk behoorlijk uiteenlopend kunnen zijn. De prijs kan dan ook variëren van 500 tot zomaar even 2.000 euro per shutter. Een cruciale factor op dit vlak is de afmeting waar de shutter over beschikt. Bent u bijvoorbeeld van plan om shutters te gaan gebruiken bij uw badkamerraam? Heeft u hiervoor voldoende aan een shutter met een breedte van 1 meter? In dat geval zult u in principe kunnen rekenen op een gemiddelde kostprijs van tussen de 300 & 500 euro voor de shutters in kwestie. Beschikt u echter over een breed raam in de woonkamer en wilt u deze voorzien van mooie shutters? In dat geval kunt u daarvoor rekening houden met een gemiddeld prijskaartje welke is gelegen tussen de 950 & 1.500 euro. Hou er wel rekening mee dat ook de keuze van het materiaal zoals eerder aangegeven de prijs van shutters sterk kan beïnvloeden. 

  1. Hoe de prijs van uw shutters zo beperkt mogelijk houden? 

In een poging om de kostprijs van uw shutters zo laag mogelijk te houden is het in de praktijk altijd belangrijk om rekening te houden met verschillende aandachtspunten. Zoals eerder reeds aangegeven is er bijvoorbeeld het verschil tussen standaard en maatwerk shutters. Voor standaard shutters geldt dat ze altijd het voordeligst zijn. Dit gezegd zijnde oefent ook het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt een niet onbelangrijke invloed uit op de totale kostprijs voor de shutters. Wilt u graag de kosten voor uw shutters zoveel mogelijk kunnen beperken? In dat geval is het altijd het interessantst om te kiezen voor shutters die zijn gemaakt van lindenhout. Shutters van aluminium en hardhout zijn evenwel een stuk sterker en zijn ook geschikt voor gebruik buitenshuis. Het prijskaartje voor shutters van hardhout en aluminium ligt evenwel een stukje hoger. 

  1. Welke verschillende soorten shutters bestaan er allemaal? 

Op het moment dat u op zoek gaat naar geschikte shutters voor uw situatie zult u meteen kunnen vaststellen dat er op de markt behoorlijk wat verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. We maken op vlak van shutters dan ook globaal gezien een onderscheid tussen de mogelijkheden zoals hieronder aangegeven: 

  • Binnenshutters; 
  • Shutters voor in de badkamer;
  • Buitenshutters 

Waarom wordt er nog eens een speciaal onderscheid gemaakt tussen binnenshutters en shutters voor in de badkamer? Zeer eenvoudig. Het is namelijk zo dat shutters voor in de badkamer uiteraard bestand moeten zijn tegen vocht. Dit geldt bij voorkeur ook voor shutters die worden opgehangen in bijvoorbeeld de keuken, maar is niet zozeer van toepassing voor shutters voor in de woon- en slaapkamer. In ieder geval, bent u van plan om shutters in uw woning op te hangen in een vochtige ruimte? Dan zijn er zeker een aantal zaken waar u maar beter rekening mee kunt houden. De onderstaande informatie vertelt u er alles over. 

  1. Binnenshutters voor in een vochtige ruimte

Voor binnenshutters geldt aldus dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen shutters die gebruikt zullen worden in vochtige en in niet vochtige ruimtes. Voor shutters in met name de slaapkamer of de woonkamer geldt dat u perfect kunt kiezen voor een uitvoering in hout. Voor binnenshutters geldt dat ze doorgaans worden gemaakt van lindenhout, maar ook andere houtsoorten lenen zich hier in principe voor. Denk op dit vlak dan maar eens aan vurenhout of bijvoorbeeld red cedar. Gaat u binnenshutters kopen om te gebruiken in een meer vochtige ruimte? In dat geval is het wellicht interessant om te kijken naar een ander materiaal. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan polywood shutters. Deze shutters zijn duurder in aankoop ten opzichte van shutters van lindenhout, maar mogen niet ontbreken in een vochtige ruimte. Door het gebruik van polywood kunt u rekenen op de warme, sfeervolle uitstraling van houten shutters, maar dan wel gecombineerd met de waterbestendige eigenschappen waar kunststof over beschikt. Het spreekt voor zich dat u op vlak van vochtbestendige shutters eveneens kunt kijken in de richting van shutters die zijn gemaakt van aluminium.

  1. Wat met shutters voor buiten?

Bent u van plan om uw shutters niet aan de binnenkant, maar wel aan de buitenkant van uw woning te plaatsen? In dat geval is het altijd belangrijk om gebruik te maken van een sterk en solide materiaal welke is opgewassen tegen de weersomstandigheden. Op dit vlak is het de moeite waard om vooral te kijken naar materialen zoals aluminium en hardhout. Op vlak van kostprijs kunt u er rekening mee houden dat zowel shutters van hardhout als van aluminium in lijn liggen met de kosten die moeten worden betaald voor polywood shutters.