Belangrijke bouwmaterialen

Bouwmaterialen zijn logischerwijs nodig om iets te kunnen bouwen. Zeker wanneer het om huizen en gebouwen gaat zijn er bepaalde bouwmaterialen die ontzettend vaak worden gebruikt. Sterker nog, zonder die materialen is het bijna niet mogelijk om een nieuw gebouw uit de grond te stampen. Maar welke materialen zijn dat nu eigenlijk? Daar willen we je graag een beter beeld van geven. Daarom hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Ben je benieuwd welke dat zijn? Je kunt ze hieronder terugvinden!

Beton

We beginnen natuurlijk met beton. Omdat beton zo ontzettend sterk is, maar ook gemakkelijk in het gebruik, wordt het al jaren gebruikt bij de bouw van huizen, kantoren en andere bouwwerken. Dat gebruiksgemak zit vooral in het feit dat je beton in vloeibare vorm kunt gieten, waarna het langzaam uithardt en bijna niet meer kapot te krijgen is. Het maakt zelfs niet eens uit of het beton nat wordt tijdens het uitharden, waardoor dit gewoon in de regen of zelfs onder water kan!

Bakstenen

Ook bakstenen worden al ontzettend lang gebruikt en zijn nog steeds populair. Veel mensen vinden de uitstraling van een bakstenen muur namelijk mooi en daar kunnen wij hen geen ongelijk in geven. Ook worden bakstenen nog regelmatig ingezet om bijvoorbeeld een afscheiding in tuinen te maken, of een laag muurtje in de openbare ruimte. Een erg multifunctioneel materiaal dus. 

Sandwichpanelen

Bouwen met sandwichpanelen is bijzonder gemakkelijk. Je zet ze gewoon tegen elkaar aan en je hebt bijna meteen al een muur te pakken. Helaas zijn deze panelen niet altijd de allermooiste, waardoor ze vooral worden gebruikt om bijvoorbeeld magazijnen mee te bouwen en voor andere bedrijfsdoeleinden. 

Staal

Natuurlijk mag staal ook niet ontbreken in deze lijst. Alleen al omdat het in combinatie met beton tot gewapend beton kan worden gevormd, wat een nog steviger bouwmateriaal is dan beton alleen. Daarnaast ook omdat staal met hitte in allerlei verschillende vormen gebogen kan worden, waarna het op ontzettend veel verschillende manieren kan worden ingezet. Bovendien is staal op zich natuurlijk ook erg sterk, wat het een nog aangenamer bouwmateriaal maakt. 

Hout

Vroeger werden huizen voornamelijk van hout gemaakt. Vanwege onder anderen het brandgevaar is dat tegenwoordig niet meer het geval, maar het wordt wel nog ontzettend vaak gebruikt in de bouw. Denk dan vooral aan de vormen die uit hout worden gemaakt, waar vervolgens het beton in gegoten wordt om zo het gewenste resultaat te krijgen!