Drie redenen om een DAB radio te kopen

Je herkent het vast wel: je zit in de auto naar je werk of naar huis en je wil graag de radio aanzetten, maar je moet eerst nog de juiste frequentie vinden voor de gewenste radiozender. Meestal als je dan eindelijk de juiste frequentie had gevonden, was er ook nog een sprake van ruis of andere vervelende bijgeluiden. Met de komst van een DAB radio worden onder andere deze situaties voorkomen. In dit artikel bespreek ik drie redenen om een DAB radio te kopen. 

Wat is een DAB radio?

De afkorting DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is Europees systeem dat een digitaal radio signaal mogelijk maakt. Een dab radio beschikt onder andere over meer radiozenders, hogere geluidskwaliteit en is ook nog eens gratis te ontvangen. Steeds meer mensen zien de voordelen van een DAB radio in. Tegenwoordig beschikt bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens over een DAB radio.

Een hoge geluidskwaliteit

Eén van de grootste voordelen van een DAB radio is dat het zorgt voor een hogere geluidskwaliteit. Het wordt door sommige mensen ook wel vergeleken met de kwaliteit van een cd. Er is namelijk geen sprake meer van ruis of andere geluiden, omdat er een techniek wordt gebruikt om de radio via de ether uit te zenden. De digitale radio is in vergelijking met een FM-signaal niet meer afhankelijk van frequenties.

Ontzettend veel zenders 

Naast dat steeds meer mensen overschakelen naar een DAB radio, maken ook bijna alle radiozenders gebruik van DAB. Zo zijn bijvoorbeeld alle grote radiozenders in Nederland zoals Qmusic, Radio 538 en Sky Radio te beluisteren via een een DAB radio. In totaal gaat het om 94 radiozenders, daarvan zijn er 18 alleen nog maar te beluisteren via DAB. Daarnaast hoef je zelf niet meer op zoek naar de radiozender die je wil luisteren. Een DAB radio haalt namelijk alle beschikbare zenders uit te lucht, waardoor je alleen nog maar in een alfabetische lijst met radiozenders hoeft te zoeken.

DAB wordt leidend

De verwachting is dat DAB dé manier wordt om radio te beluisteren. In Nederland is het maar liefst voor 95% procent van de mensen mogelijk om naar DAB radio te luisteren. Daarnaast zijn ze ook in andere landen druk bezig om een omschakeling te maken van FM naar DAB. Zo is België van plan om in 2022 ook over te schakelen naar DAB en is ook Zwitserland bezig met een overgang naar DAB.