Ziek in het buitenland? Dit kan je doen

Als je op vakantie gaat zit je boordevol plannen. Ziek worden hoort daar vast niet bij, maar helaas kan het wel gebeuren. Daarom is het goed om te weten wat je moet doen wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie. En wat je bijvoorbeeld van je reisverzekering kunt verwachten. Dan is de domper minder groot en ben je snel weer veilig thuis.

Regel voor vertrek je verzekeringen

Met een reisverzekering ben je in sommige gevallen verzekerd tegen ziektekosten in het buitenland. Dat geldt ook voor de kosten als je bijvoorbeeld terug moet naar Nederland. Maar dat moet dan wel een optie zijn die bij jouw reisverzekering hoort. Check dat dus goed voor vertrek en kijk bijvoorbeeld ook naar een annuleringsverzekering.

Op het moment dat je ziek wordt

Je eerste impuls is waarschijnlijk om naar de dichtstbijzijnde dokter te gaan. Begrijpelijk, maar niet altijd aan te raden. Tenzij er sprake is van acuut levensgevaar natuurlijk. Bel in zo’n geval altijd met het lokale alarmnummer. In de meeste Europese landen is dat 112.

Is er geen directe spoed? Bel dan eerst met de alarmcentrale van je verzekeraar. Zo maak je gelijk goede afspraken en weet je zeker wat er wel en niet vergoed wordt. Maar minstens zo belangrijk: zij weten precies waar je op jouw vakantieadres moet aankloppen voor de juiste zorg.

Hoe zit het met de kosten?

In de meeste Europese landen is het zo geregeld dat je de kosten niet eerst zelf voor hoeft te schieten. Maar ook hierbij is het belangrijk dat je met je verzekeraar afstemt waar je voor hulp naartoe gaat. Als je bij een dure privékliniek terechtkomt, is het niet vanzelfsprekend dat die kosten vergoed worden.

Het is wel belangrijk dat de zorgverlener ter plekke weet dat je goed verzekerd bent. Neem dus altijd je zorgpas mee op vakantie. Zorg ook dat je het telefoonnummer van je verzekeraar bij je hebt. Dan kun je altijd contact opnemen als dat nodig is.

Bel je werk

Het laatste waar je aan denkt op vakantie natuurlijk. Maar toch is het goed om je werkgever direct te informeren als je ziek wordt op vakantie. Meestal betekent dit namelijk dat je voor de dagen dat je ziek bent, geen vakantiedagen hoeft op te nemen. Wel zo handig, want dan kun je op een later moment alsnog een keer van je vakantie genieten!