Wil je jouw kinderen graag nieuw gedrag aanleren?

Iedere ouder krijgt er wel eens mee te maken: kinderen die slecht luisteren, continue de grens opzoeken en ongewenst gedrag laten zien. Erg vervelend, maar nu eenmaal ook een fase waar de kinderen doorgaan. Het opzoeken van de grens, het niet luisteren – het zorgt allemaal dat jouw kind zich kan ontwikkelen. Echter moet het ongewenste gedrag niet te groot worden, want het moet wel leefbaar blijven voor de rest van het gezin en vooral voor de omgeving. Een kind dat op school elke keer weer ondeugd uithaalt en hiermee de andere kinderen dwarszit, is een probleem. Daarom is het soms nodig om je kinderen nieuw gedrag aan te leren of juist ongewenst gedrag af te leren. Soms helpt het al, om alleen een gesprek aan te gaan, maar vaak is hier meer voor nodig. Een beloningssysteem kan in dit geval helpen. 

Waarom werkt een beloningssysteem zo goed?

Of je nu jong of oud bent, het krijgen van een compliment doet iedereen goed. Daardoor voel je je gewaardeerd en wordt je zelfvertrouwen versterkt. Door met een beloningssysteem te werken, benader je je kind eigenlijk de hele tijd vanuit een positieve instelling en komen er veel complimentjes voor. Laat jou kind een hele dag het gewenste gedrag zien? Dan is het goed om hem of haar hiervoor een complimentje te geven. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans is dat je kind het ongewenste gedrag – waar je geen aandacht aan geeft – achterwege laat. Wanneer je naast de complimentjes ook nog een beloningssysteem opzet, is dit een extra stimulans voor het kind, om het gewenste gedrag te laten zien. 

Hoe werkt het? 

Spreek met je kind af hoe lang het systeem zal gaan duren. Het is goed om dit niet te lang te doen, omdat het voor je kind dan een eeuwigheid lijkt voordat het zijn of haar beloning krijgt. Het beste kiezen jullie aan het begin welke beloning jouw kind krijgt, wanneer het zich bijv. een maand lang goed gedraagt. Schrijft dit op, zodat jullie hier beide aan worden herinnerd. Daarnaast kunnen jullie ook losse weekdoelen opzetten: als het gelukt is om zich één week iedere dag aan de regel te houden, krijgt het kind een kleinere beloning. 

Het beste maken jullie een mooie kalender op papier, zodat jouw kind elke dag een kruisje kan zetten of een mooie sticker kan opplakken. Dit stickervel kunnen jullie van tevoren samen uitzoeken. Heeft je kind zich een dag niet aan de nieuwe regel gehouden? Dan komt er die dag geen sticker of kruisje. Je kunt met je kind afspreken dat dit maximaal 4 of 5 keer mag voorkomen, zonder dat de eindbeloning in gevaar komt. Voor de weekbeloning geldt dan maximaal 1 keer. Echter hangt deze uitzondering ook af, van het aantal keer dat het oude gedrag werd getoond. Laat je kind het ongewenste gedrag normaal maar 2 keer peer week zien, dan zul je strenger moeten zijn, dan bij een situatie die iedere dag plaatsvindt. 

Beloning behaald?

Heeft jouw kind laten zien, zich goed te kunnen gedragen en heeft het de beloning verdiend? Dan kunnen jullie bijvoorbeeld samen naar de speelgoed winkel gaan, om de beloning te kopen. Hierna is het goed om helemaal met het beloningssysteem te stoppen, maar blijf wel opletten dat je kind niet in de oude gewoontes terugvalt. 

Heeft jouw kind tijdens de beloningsperiode toch nog vaak het oude gedrag laten zien? Dan is de beloning niet verdiend. In dit geval kunnen jullie nieuwe afspraken maken voor een volgende periode. Waren de misstappen vooral in de eerste weken, maar was het gedrag in de laatste weken gewoon goed? Dan kun je best wat milder zijn. Maar liet je kind ook in de laatste weken nog te vaak het ongewenste gedrag zien, dan moeten jullie bedenken of het beloningssysteem überhaupt wel de juiste manier voor jouw kind is.