Wat is dubbel glas?

Glas staat al heel lang tussen ons en de buitenwereld. Het beschermt ons tegen regen en sneeuw en houdt ons warm, terwijl het toch licht doorlaat. Glas is een eenvoudige uitvinding die al honderden jaren efficiënt werkt. Dus wat kan er beter zijn dan deze wonderbaarlijke glasplaat? Wat dacht u van twee glasplaten? Dat is waar dubbele beglazing om de hoek komt kijken.

Wat is een raam met dubbel glas?

Een venster met dubbele beglazing is een venster met twee glasbladen of ruiten.

De term beglazing is afgeleid van het Middel-Engelse woord voor glas. Mensen die vensterglas repareren worden glaszetters genoemd. Als u de term beglazing hoort, is dat meestal wanneer sommige raamfabrikanten hun raamontwerpen aanduiden als ramen met enkel glas of ramen met dubbel glas.

Een venster met enkel glas heeft één glasplaat. Ramen met dubbel glas hebben twee parallelle, afzonderlijke glasbladen. In extreme klimaten worden soms ramen met driedubbel glas of driedubbele beglazing aanbevolen.

De term beglazing wordt door grote raamfabrikanten niet vaak meer gebruikt om hun ramen aan te duiden. Het bedrijf gebruikt vaak de termen glas, ruiten, of bladen. Vaak wordt bij ramen met dubbele beglazing het aantal glasbladen niet eens vermeld in de productdocumentatie, omdat dubbele beglazing standaard is. Het voordeligst kan je dubbel glas bestellen bij JLMglas.

Voordelen van dubbel glas

Ramen met dubbel geïsoleerd paneelglas en twee ruiten van parallel glas bieden een aanzienlijk voordeel als het gaat om de energie-efficiëntie van het raam. Ramen met dubbele beglazing zijn nu standaard voor zowel nieuwbouwramen als vervangingsramen.

Het idee achter meervoudige beglazing is dat de twee ruiten, inclusief de tussenliggende bufferzone, een betere barrière vormen tegen de buitentemperatuur dan enkelvoudige ruiten. In feite is het glas zelf niet zo’n thermische isolator. De waarde ervan is dat het kan afdichten en een buffer kan handhaven.

Ramen met dubbele beglazing kunnen zo worden geconstrueerd dat er gewoon een dode luchtspleet is tussen de ruiten. Tegenwoordig is het echter gebruikelijker dat die ruimte wordt gevuld met inert gas, zoals argon of xenon, waardoor de weerstand van het raam tegen de overdracht van energie toeneemt.

Tripple glas

Tripple glas (drie ruiten) wordt gebruikt in zeer strenge klimaten om de isolatiewaarde van een raam verder te verbeteren. Ook andere maatregelen kunnen de energie-efficiëntie helpen verhogen, zoals het aanbrengen van dunne coatings van speciale materialen op een of meer glasoppervlakken. Deze ramen met een laag emissievermogen hebben dunne transparante coatings van een metaaloxide of zilver die op een of meer van de glasoppervlakken zijn aangebracht om de energietransmissie verder te verminderen.