Waarom je zendingen vervoeren met FTL transport?

Ooit gehoord van FTL transport? FTL staat voor Full Truck Load, in het Nederlands betekent dit Volle Truck Ladingen. Dit is transport waarbij de vrachtwagen wordt volgeladen met één zending en deze vervoert van de laadlocatie naar de afleverlocatie. De vrachtwagen rijdt in een stuk door naar de eindbestemming en heeft geen andere ladingen aan boord dan die ene zending. Dit wordt in het Nederlands ook wel een complete lading genoemd.

De voordelen van FTL

Veel bedrijven geven de voorkeur aan FTL transport. Dit geldt ook voor de chauffeurs en transportondernemers. Voor elke betrokken partij zijn er meerdere voordelen te benoemen. De chauffeur is minder tijd kwijt aan het laden, lossen en beveiligen van de zending. Het transportbedrijf dat verantwoordelijk is voor de complete lading hoeft geen extra werk te verrichten voor het aankondigen en factureren van de zending. Ook zijn er voor hun geen wachttijden op de laad- en losplaatsen.

Voor bedrijven zijn er twee hele belangrijke voordelen als het gaat om FTL transport. Het eerste voordeel is dat FTL het snelste transport is dat er bestaat in de wereld. Geen enkel ander transport kan de goederen zo snel vervoeren naar de gewenste eindbestemming als FTL. Daarnaast is FTL transport ideaal als er grote vrachtladingen moeten worden vervoerd, alle goederen kunnen gedurende de reis gewoon in dezelfde vrachtwagen blijven.

FTL versus LTL

Het tegenovergestelde van FTL is LTL, hiermee wordt Less Than Truckload bedoeld. Een vrachtwagen is dus niet helemaal volgeladen. Dit klinkt slechter dan het in werkelijkheid is. Het gaat hier om deelladingen: zendingen van meerdere bedrijven worden in één vrachtwagen gestopt en vervoerd. Het nadeel hiervan is dat het soms lang kan duren voordat de goederen op de juiste plek zijn aangekomen door het vele laden en lossen.

Wat de meest geschikte transportoplossing is, hangt af van meerdere factoren. Er wordt gekeken naar de grootte van de zending, budget, hoe fragiel de lading is en hoe snel de goederen op hun bestemming moeten zijn. Voor een grote lading die snel van de ene plek naar de andere plek moet worden gebracht, is FTL beter. Voor een kleine zending waar geen tijdsdruk op zit, voldoet LTL.

FMCG transport

Goederen die het beste FTL getransporteerd kunnen worden zijn consumentenproducten. Dit wordt in transport jargon ook wel FMCG genoemd. FCMG staat voor Fast Moving Consumer Goods, dus consumentenartikelen als eten, drinken, huishoudartikelen en cosmetica producten. Bij deze producten is het belangrijk dat er altijd een voorraad klaarligt, in de supermarkt, drogist of winkel. Snel transport is dus van groot belang.