Vluchtelingenkamp op het eiland Lesbos: “Baby’s worden gebeten door ratten in natte tenten”

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Müller betreurt de catastrofale omstandigheden voor migranten op Lesbos. In de winter dreigt alles erger te worden. Ongeveer drie maanden na de grote brand in het vluchtelingenkamp Moria hekelde minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU) de nog steeds rampzalige omstandigheden voor migranten op het Griekse eiland Lesbos. “Het nieuwe Kara Tepe-kamp is duidelijk niet beter – integendeel: Artsen Zonder Grenzen moesten nu een vaccinatiecampagne tegen tetanus starten omdat baby’s worden gebeten door ratten in natte tenten”, zei Müller van de “Passauer Neue Presse”. “Dit zijn verschrikkelijke omstandigheden – in het midden van Europa.”

Na de brand in het vluchtelingenkamp Moria ging iedereen ervan uit “dat de verschrikkelijke omstandigheden na de brand zouden verbeteren, maar de realiteit is helaas anders uit, ”zei Müller. En de zwaarste winterweken liggen de vluchtelingen nog voor. Het Kara Tepe-kamp werd opgericht nadat het oorspronkelijke Moria-kamp door een grote brand was verwoest. Op dat moment waren ongeveer 10.000 vluchtelingen en migranten van de ene op de andere dag dakloos. Momenteel wonen er ongeveer 7500 mensen in het nieuwe, tijdelijke kamp. Pas vrijdag maakte de organisatie van SOS Kinderdorpen bekend dat er begin deze week een driejarig meisje zou zijn verkracht in het kamp Kara Tepe. [Als je het laatste nieuws uit Berlijn, Duitsland en de rest van de wereld live op je mobiele telefoon wilt hebben, raden we onze app aan, die je hier kunt downloaden voor Apple- en Android-apparaten.]

Müller zei vooral Het is slecht voor de kinderen die in vluchtelingenkampen worden geboren. “Ik sprak met Afrikaanse vrouwen die op de vlucht waren verkracht en die op de kale grond zaten te wachten tot hun kinderen geboren zouden worden. Zonder hygiëne of medische zorg ‘, meldde hij tijdens een bezoek aan Moria in 2018.’ Zo zou het leven niet moeten beginnen. ‘Hij had vluchtelingenkampen bezocht in Noord-Irak en Zuid-Soedan. “Nergens waren de omstandigheden zo slecht als op Lesbos.” Een ander probleem is dat het lokale erkenningsproces veel te lang duurde. De oudere kinderen zouden weinig gelegenheid hebben om naar school te gaan. “Als dat niet verandert, groeit hier in het midden van Europa een verloren generatie op.” (Dpa)