Van rijlessen tot het behalen van je rijbewijs!

Je rijbewijs halen is iets waar veel jongeren naar uitkijken. Helaas is je rijbewijs niet van de een op de andere dag behaald. Voordat je daadwerkelijk je rijbewijs in handen hebt zal je rijlessen moeten volgen, theorie moeten halen en vervolgens heb je nog het praktijkexamen!  

Er gaat dus zeker tijd zitten in het behalen van je rijbewijs. Daarom staan hieronder een aantal punten waar je op zal kunnen letten tijdens het kiezen van een rijschool tot en met het behalen van het praktijk-examen. Een rijschool in Eindhoven kan namelijk verschillen van een andere rijschool en dit kan invloed hebben op het behalen van het je autorijbewijs. 

Het kiezen van een rijschool

De eerste stap die gemaakt moet worden is het kiezen van een geschikte rijschool. Door jouw voorkeuren op een rijtje te zetten weet jij waar je naar moet kijken bij de verschillende rijscholen. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken of er een klik is met de rijinstructeur. Je zal minimaal een keer per week rijles hebben en het is belangrijk dat je hier plezier in hebt. De rijinstructeur kan hier een grote invloed op uitoefenen en daarom is die klik zo belangrijk!

Door middel van verschillende websites is het mogelijk om de rijscholen met elkaar te vergelijken. Het is verstandig om te kijken wat de rijscholen op de website vermelden. Ook is het belangrijk om te weten wat het slagingspercentage van de rijscholen zijn. Je wilt natuurlijk een rijschool met een zo hoog mogelijk percentage, zodat je weet dat je goed zit. 

Rijlessen en theorie-examen

De eerste rijlessen zullen spannend zijn, maar het zal je steeds beter af gaan. Je leert de auto kennen, schakelen zal eenvoudiger worden en je zal merken dat je sneller gaat reageren op wat er in het verkeer gebeurd. 

Voordat je praktijkexamen mag doen, zal je eerst het theorie-examen moeten halen. Het is verstandig om het theorie-examen vroegtijdig in te plannen, zodat je niet hoeft te wachten om het praktijkexamen te mogen doen.

Theorie-examens zijn niet eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat jij je zo goed mogelijk kan voorbereiden zijn er heel wat oefenexamens. Deze oefenexamens kun je online aanvragen. Daarnaast kan het ook zijn dat de rijscholen beschikken over theorieavonden. Tijdens deze momenten zal de kennis uitgelegd worden en zal je oefenexamens maken. Dit helpt jou om zelfverzekerder het theorie-examen in te gaan.  

Het praktijkexamen

Je mag praktijkexamen doen als jij het theorie-examen hebt behaald en de rijinstructeur vindt dat jij goed genoeg kan rijden. Onder toezicht van een CBR-examinator zal je laten zien wat je kan en hoe jij reageert op de verschillende situaties in het verkeer. Als de examinator overtuigd is dat jij veilig kan deelnemen in het verkeer, dan ben je geslaagd en mag je het autorijbewijs aanvragen!

De weg op!

Nu weet je wat je allemaal moet doen voordat jij je autorijbewijs kan opvragen. Zorg ervoor dat je een geschikte rijschool vindt en ga vervolgens aan de slag met rijlessen. Als je eenmaal je rijbewijs hebt gehaald, dan is het van belang dat je regelmatig blijft rijden. Als je dit niet doet, dan kan het zijn dat je de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan tijdens de rijlessen verliest. Door regelmatig te rijden zal het je steeds makkelijker afgaan!