Messenset – Tips bij het kopen van een messenset

Messenset

Een goede messenset in onmisbaar in de keuken. Botte messen of niet de juiste messenset zorgt vaak voor veel ergernis in de keuken. Daarnaast is de kans met botte messen groter dat je in je vinger snijdt. Maar bij het messenset kopen moet je wel weten welke type messen bij jou passen. Naast de set messen is ook van belang hoe ze bewaart worden. Een messenblok kan hier goed bij helpen. Een messenblok is te verkrijgen in veel verschillende types, verderop in deze blog lees je meer over onderhoud van messensets met messenblokken. 

Messenset kopen

Allereerst moet je een keuze maken tussen een Europese messenset en een Japanse messenset. Daarnaast moet er natuurlijk een keuze worden gemaakt hoeveel messen er in de set je wil hebben. Een set kan namelijk gekocht worden voor bijvoorbeeld 4, 5, 6 of soms zelfs 8 messen. 

Europese messen zijn van minder harde staalsoorten en zijn vaak wat dikker. Hierdoor zijn Europese messen wat makkelijker te slijpen in vergelijking met Japanse messen. Je ziet wat minder snel schade op Europese sets van messen. 

Doordat de messen wat zachter zijn worden ze wel sneller bot en moeten ze sneller geslepen worden. 

Eigenlijk elke messenset begint met een koksmes. Door de breedte van een koksmes kan deze eigenlijk gebruikt worden voor veel handelingen. Een gemiddelde koksmes heeft een lemmet van 20 centimeter lang. Door de lengte van de mes kan er veel gesneden worden in één snijbeweging. Een koksmes wordt dan ook gezien als het meest veelzijdige mes in een messenset. 

Een vleesmes komt ook vaak terug in een set. Een vleesmes heeft een iets minder breed snijvlak dan een koksmes. Hierdoor blijft het vlees minder plakken aan het mes en is het makkelijker te snijden. 

Als je zelf vaak brood bakt komt een broodmes ook van pas in je totale set van messen. Een goed broodmes zorgt voor weinig kruimels mooie sneetjes. Een broodmes is te herkennen aan de kartels aan de snijkant van het mes.

Japanse messen

De japanse messenset is populair bij veel mensen. Japan heeft het image van goede kwaliteit leveren. Met de messenset klopt dat dan ook meestal. De Japanse messenset zijn  van hoogwaardige kwaliteit en onderscheid zich van de Europese messen door andere materialen te gebruiken. 

Japanse messenset
Japanse messen

Japanse messen worden gemaakt van hardere staalsoorten, hierdoor zijn ze vaak ook dunner dan de Europese messen. Het gehele lemmet (snijvlak) kan hierdoor ook dunner worden gemaakt. De hardheid van het staal zorgt er ook voor dat ze scherper geslepen kunnen worden. 

Het grote voordeel van scherper geslepen messen is dat er minder weerstand wordt ondervonden tijdens het snijden. Een Japanse messenset zorgt dan ook voor ongekend veel snijplezier. Het nadeel van Japanse messen is dat ze wat gevoeliger zijn voor schade en lastiger te slijpen zijn. 

berlinger haus messenset

We bespreken nog één van de meest populaire messensets om te kopen, berlinger haus. Berlinger Haus produceert gespecialiseerde, handgemaakte, unieke en innovatieve messen van de meest geavanceerde en hoogwaardige materialen. Het belangrijkste doel van het bedrijf is het creëren van revolutionaire producten volgens de laatste ontwikkelingen en trends in het huishouden.

Een berlinger haus messenset is over het algemeen niet duur. Vanaf ongeveer € 35,- is het al mogelijk om een roestvrijstalen berlinger haus messenset te kopen op websites als bol.com of coolblue.nl. 

berlinger haus messenset
berlinger haus messen

Alle messen van berlinger haus worden gefabriceerd en gedesigned in Europa. We spreken hier dus over klassieke Europese messen.

Tips bij het kopen van messen

  1. Bepaal hoeveel messen je in set wil hebben. 
  2. Kies of je gaat voor Europese messen of Japanse messen. Ben je zuinig op je materialen en geniet je van hoge kwaliteit koop dan een japanse messenset. Wil je  een sterke messenset hebben die minder snel beschadigd ga dan voor Europese messen.
  3. Bak je broden of bak je vaak brood af? Zorg er dan in elk geval voor dat je er een broodmes in de set zit. 
  4. Ben je bereid zelf je messen te slijpen? Europese messen moeten iets vaker worden geslepen. 
  5. Een messenblok met borstel is ruimte besparend. Wil je je messen laten zien? Ga dan voor een magnetisch messenblok. 

Messenset aanbieding

Als je een messen set gaat kopen is het slim om te onderzoeken of er een goede aanbieding is. De prijs van een set messen kan namelijk flink oplopen, zelfs tot enkele honderden euros. 

Op Bol.com is altijd wel een goede messenset aanbieding te vinden. Een andere website met veel keuze is Bijenkorf en ook de verkoper van witgoed Coolblue heeft aanbiedingen van messensetten. 

Als je een messenset voor de fijne feestdagen 2020 cadeau wil geven kan je dat altijd doen via de onlineshops, aangezien helaas de winkels zijn gesloten.

Als laatste raden we aan om op een aantal specialistische websites te kijken als Sola en Knifeandtools. Het gaat vast lukken om op één van deze websites een goede messenset aabieding te vinden.

Messenblok

Bij een messenset hoort natuurlijk een messenblok. Er zijn verschillende types messenblokken. Messenblokken met borstels en bijvoorbeeld magnetische messenblok. Een magnetisch messenblok hoeft er niet perse uit te zien als een magneet, deze worden vaak mooi verkocht in bijvoorbeeld bamboe. Wil je graag dat messenset gezien wordt, ga dan zeker voor magnetisch blok. Een blok met borstels daarentegen is handig en ruimtebesparend. 

Wil je meer lezen over de types messenblokken voor je set messen? Klik dan hier.

Heb geen zin om te koken? Misschien is het dan een goed idee om op vakantie te gaan naar een all-inclusive hotel in bijvoorbeeld Turkije. De Vakantiediscounter heeft hier bijna altijd wel aanbiedingen voor.