Hoe kun je een goed idee laten vastleggen?

Stel dat je een geweldig idee hebt dat in de toekomst miljoenen gaat opleveren. Dan is het verstandig om je idee zo snel mogelijk vast te leggen voordat iemand anders ermee vandoor gaat. Wat je kunt doen om dit te voorkomen en hoe je jouw originele idee op een juiste manier vastlegt leggen wij graag voor je uit.  

Hoe ver ben je met de uitwerking van het idee?

Is jouw idee alleen nog een idee of heb je ook al stappen ondernomen om het idee vast te laten leggen? Met een handige idee scan kun je onderzoeken wat je moet doen om te voorkomen dat iemand anders er met jouw idee vandoor gaat. Bovendien laat de scan zien welke stappen je moet ondernemen om je idee goed te beschermen. Hoeveel stappen heb jij al ondernomen? 

Je idee vastleggen in het i-DEPOT

Je kunt je (uitgewerkte) idee registreren in het i-DEPOT. Zelf als je idee nog niet volledig is uitgewerkt kan het verstandig zijn deze te registreren om later te kunnen aantonen dat het idee op een bepaald moment is ontstaan. Een registratiebewijs van het i-DEPOT kun je gebruiken voor verschillende doelen waaronder de relaties tot het intellectueel eigendomsrecht.

Naar de notaris

Je kunt jouw idee ook laten vastleggen door een notaris. De notaris maakt van jouw idee een akte op. De akte is het bewijs dat jouw idee op een bepaalde datum is ontstaan. Het vastleggen van een idee maakt niet dat je meteen recht hebt op het intellectueel eigendomsrecht. Voor het intellectueel eigendomsrecht dient je idee verder uitgewerkt te zijn. 

Het intellectueel eigendomsrecht

Wil je dat jouw idee echt goed beschermd is? Dan is het prettig om gebruik te kunnen maken van het intellectueel eigendomsrecht. Deze vorm van eigendomsrecht zorgt ervoor dat jouw creaties niet zomaar gebruikt mogen worden door iemand anders. Denk daarbij aan merkenrecht, modelrecht, handelsnamenrecht en het octrooirecht. 

Ontdek je dat iemand anders gebruik maakt van jouw creatie, uitvinding, ontwerp of idee? Dan kun je stappen ondernemen tegen de inbreuk op het intellectueel eigendom. Je kunt dit doen door de ander aan te spreken. Kom je er met de ander niet uit? Schakel dan een advocaat in die je kan bijstaan in het rechtsproces. 

Octrooirecht

Is je idee volledig uitgewerkt tot uitvinding, product of proces? Dan kun je een octrooiaanvraag doen. Je kunt alleen een octrooi aanvragen als je product technisch van aard is. Daarnaast moet je bij de aanvraag van een octrooi aan drie eisen voldoen. De uitvinding, het product of proces moet inventief, nieuw en industrieel toepasbaar zijn. Voldoet jouw uitvinding niet aan een van deze eisen? Dan is het helaas niet mogelijk om een octrooi te krijgen. 

Octrooien die zijn goedgekeurd kun je vinden in octrooidatabanken en -registers. In deze database kun je ook vinden of jouw idee al beschermd is met een octrooi. Op deze manier kun je ook eventuele concurrenten opsporen. 

Komt je product niet in aanmerking voor een octrooi dan kun je eventueel beroep doen op een ander intellectueel eigendomsrecht om zo je idee te beschermen.

Lees meer over de CAO GGZ 2020 op onze website.