Hoe bouw je een veilige werkomgeving?

Een veilige werkomgeving; iets wat iedereen anders interpreteert. De meeste mensen denken vaak aan een bouwplaats waar gewerkt wordt met grote, gevaarlijke en ingewikkelde apparaten. Echter is een veilige werkomgeving nog veel meer dan dit. Het zijn kleine, maar ontzettend belangrijke factoren die met elkaar samenhangen. Ga je hier als werkgever niet goed mee om? Dan zul je al gauw te maken hebben met problemen zoals veel uitstroom en ontevreden klanten. 

  1. Mentale welzijn en gezondheid van het personeel

Als we het hebben over een veilige werkomgeving denkt men vaak aan fysieke veiligheid. Voorzichtig zijn met apparaten, weten hoe iets werkt, handleidingen doorlezen voordat er gewerkt wordt en meer. Hoe zit dit met de mentale gezondheid van het personeel? Ook dit is ontzettend belangrijk en draagt enorm bij aan een veilige werkomgeving. Door regelmatig gesprekken in te plannen met personeel leer je je personeel beter kennen. Dit wekt vertrouwen op waardoor je elkaar beter leert kennen. Gaat het niet goed met iemand zijn mentale welzijn? Dan kun je hier op tijd op inspelen.

  1. Kleine handigheden om te plaatsen in een ruimte

Als we dan vervolgens kijken naar kleine handigheden die je in vrijwel iedere ruimte kunt plaatsen, kun je denken aan noodstopschakelaars, een EHBO doos, een brandblusser en meer. Een bhv’er weet altijd waar deze spullen staan in een ruimte en door regelmatig oefeningen uit te voeren kun je je personeel goed op de hoogte stellen hiervan. Het kan zijn dat een bhv’er net naar de andere kant van het gebouw is gelopen wanneer er een ongeluk gebeurd. Het is dan enorm van belang dat de rest van het personeel ook weet waar bijvoorbeeld een brandblusser hangt en weet hoe deze gebruikt kan worden.

  1. Wat wilt het personeel?

Het is logisch dat je als werkgever direct zelf aan de slag wilt gaan om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. Waarschijnlijk zit je vol met ideeën die je wilt uitwerken, maar heb je het ook besproken met je personeel? Wat willen zij? Neem je personeel hierin mee. Door naar iedereen zijn of haar visie te vragen kun je een mooi plan opstellen om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. Je neemt je personeel mee wat zorgt voor vertrouwen en motivatie. De productiviteit zal verbeteren wat beter is voor de omzet, je klanten en uiteindelijk de toekomst van je bedrijf. Zie het als een win win!