Een elektrische deken voor meer slaapcomfort

Dat slapen gezond is, dat weten we allemaal. Maar soms kunnen er omstandigheden zijn waarom inslapen niet zo makkelijk gaat. En dat hoeft helemaal niet meteen te betekenen dat je ergens over ligt te piekeren of nog te druk bent in je hoofd. Kou is namelijk ook zo’n vijand van lekker kunnen slapen. Een koud bed kan fijn zijn, als het al snel een warm holletje wordt. Maar wat doe je als je om wat voor reden dan ook zelf koud blijft in bed? Dan biedt een elektrische deken een uitkomst! Maar ook pijn kan een vijand van jouw slaap zijn. Ook dan is een warm bed een ideale mogelijkheid. Wat zijn de voordelen van zo’n warme deken in je bed en welk type deken is voor jouw situatie het beste? Elektrische dekens zijn er namelijk in allerlei uitvoeringen.

Wat is nu eigenlijk een elektrische deken?

Een elektrische deken, ook wel verwarmingsdeken of warmtedeken genoemd, is een deken waar elektrische verwarmingsdraden doorheen lopen. Deze dekens verwarmen het bed voor, zodat je lichaam geen energie hoeft te steken in het opwarmen van zijn omgeving.  Je kunt hierbij denken aan zowel bovendekens als onderdekens. Elektrische dekens verbruiken tussen de 15 en 115 watt. 

De voordelen van een elektrische deken

Elektrische dekens hebben meerdere voordelen, zoals:

 • Het bed is al voorverwarmd zodat je lijf genoeg aan zichzelf heeft
 • Een verwarmingsdeken kan de oplossing zijn bij spierpijn of andere pijnklachten
 • Een elektrische deken voorkomt dat je met twee of drie dekens op je bed moet liggen…
 • Bij huisstofmijtallergieën kan een elektrische deken het verschil maken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze het aantal mijten halveert 
 • Ben je gewend om de verwarming aan te zetten in je slaapkamer? Niet echt gezond…én deze verwarmingsdekens kosten minder energie (goed voor je portemonnee dus)
 • Beter slapen met minder moeite: het kan een heerlijke impuls zijn voor jouw humeur/zin in de dag!

Welke soorten elektrische dekens zijn er?

Uiteraard kan jouw reden om een warme deken in je bed te willen heel anders zijn dan die van je buurvrouw. Daarom zijn er ook meerdere types te koop. Zo heb je dekens die op andere plekken bedoeld zijn. Met andere woorden: de ene deken wordt als bovendeken gezien en de ander als een onderdeken. Uiteraard heb je dekens voor zowel 1 als 2 personen, zodat het altijd perfect past op jouw bed. Bij een tweepersoonsdeken kan je vaak kiezen voor de mogelijkheid om beide kanten apart van elkaar in te stellen. Zo kan je allebei kiezen voor de warmte die je prefereert. Daarnaast kan je kiezen voor verschillende soorten bedieningen. Je kunt zelfs kiezen voor een deken met een timer. Lekker handig. Of een verwarmingsdeken die verschillende standen heeft. 

Wat is het verschil tussen een onderdeken en een bovendeken?

Een elektrische bovendeken is de deken waar je onder ligt. Dit kan uiteraard heerlijk zijn en daarom de reden zijn om voor een bovendeken te kiezen. Maar er zijn ook andere redenen voor te bedenken. Een schuimrubberen matras is bijvoorbeeld niet geschikt om er een elektrische deken omheen te doen. Een onderdeken moet je dus vermijden en dan kom je vanzelf uit bij een bovendeken. De elektrische onderdeken wikkel je namelijk om je matras heen. Hierbij word je dus van onderen verwarmd. Jouw bed zo al lekker voorverwarmen voordat je gaat slapen kan een uitkomst zijn als je het altijd koud hebt.

Een elektrische deken kopen: waar let je op?

Waar let je op bij het kopen van een elektrische deken? Het mag duidelijk zijn dat een elektrische deken van goede kwaliteit moet zijn. Je hebt immers toch te maken met elektriciteit. Koop je een nieuwe deken dan zal deze van een oververhittingsbeveiliging voorzien moeten zijn. Let ook op waar het aansluitsnoer zit. Voorkom dat je een deken koopt waarbij het aansluitsnoer in een bovenhoek zit en daardoor bij de schouder van de slaper. Dit kan namelijk onveilige situaties met zich meebrengen. Natuurlijk wil je de draden ook niet voelen als je slaapt (of gaat slapen). Misschien klinkt het wat overdreven, maar kijk ook even of er een lampje opzit die aangeeft of het aan staat. Is dit een fel lampje? Bedenk dat ook dat een reden kan zijn om niet lekker te kunnen slapen! Kortweg kan je het beste de deken beoordelen op de volgende punten:

 • Heeft het een oververhittingsbeveiliging
 • Voldoet het aan alle veiligheidsvoorschriften?
 • Waar is het aansluitsnoer bevestigd?
 • Hoelang is dit snoer (red ik er het stopcontact mee?)
 • Hoe fel is het lampje?
 • Wat is het temperatuurbereik
 • Bij een tweepersoons exemplaar: kunnen we apart van elkaar de deken instellen?
 • Wat voor controller zit erbij?
 • Wil ik een timer?
 • Zitten er meerdere standen op?
 • Van welk materiaal is het gemaakt (vind ik dat fijn?)

Wil je weten welke deken voor jou het beste is? Kijk dan bij Slaapwijsheid.nl. Hier vind je meer informatie over de verschillende dekens en kan je eveneens lezen welke dekens als beste getest zijn (koopgids 2022).