Drie handige tips voor het vinden van een nieuwe baan

Het zoeken van een nieuwe baan is een spannende stap. Het maakt hierbij niet uit of je niet meer tevreden bent bij je huidige werkgever of dat je na een periode zonder werk (om wat voor reden dan ook) weer de arbeidsmarkt op gaat. Je zult rekening moeten houden met een competitieve markt, dit betekent dat er op dit moment meer werk wordt aangeboden dan dat er mensen voor zijn. Dit is misschien al een hele geruststelling als je in de huidige tijd op zoek gaat naar een baan. We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Geef het tijd

Je zult actief op zoek moeten gaan naar een passende vacature. Het is onwaarschijnlijk dat je van de één op de andere dag de perfecte vacature tegen het lijf loopt. We raden je aan om navraag te doen bij vrienden en familie die in dezelfde branche werken. Je kunt er ook voor kiezen om een oproep op social media te plaatsen. Samen weet je meer dan alleen. Je Daarnaast zou je een recruiter kunnen benaderen die zich richt op de branche waarin je wilt werken. Zo kun je bijvoorbeeld bij Talentmark terecht voor laboratorium vacatures en ander werk dat zich richt op life science. 

Kwaliteit over kwantiteit

Wanneer je de druk voelt om snel ander werk te vinden, is de kans groot dat je de kwantiteit van het versturen van een sollicitatiebrief verkiest boven de kwaliteit er van. Dit lijkt een goede oplossing, omdat je met een standaardbrief in een weinig tijd veel bedrijven zou kunnen bereiken. Toch raden we je aan om daadwerkelijk de tijd te nemen om sollicitatiebrief te maken gericht op één bedrijf. Een persoonlijke brief gericht op een specifieke vacature zal een potentiële nieuwe werkgever veel eerder over de streep trekken om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. En dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt! Je kunt daarom beter vier brieven versturen die op maat gemaakt zijn waarbij je op twee bedrijven wordt uitgenodigd bij een gesprek, dan dat je er tien verstuurd en geen reactie krijgt.

Doe grondig onderzoek

Je hebt er voor gekozen om een kwalitatieve brief te schrijven op een vacature, waar ga je beginnen? Ten eerste, is het van belang om onderzoek te doen naar de specifieke werkzaamheden van een bedrijf, de bedrijfscultuur en alle andere aspecten die voor jou van belang zijn. Neem hier de tijd voor. Vervolgens kun je elementen die je opgevallen zijn, die je leuk vindt benoemen in de sollicitatiebrief. Het kan natuurlijk ook zijn dat je er tijdens het onderzoek achter komt dat het bedrijf eigenlijk niets voor jou is.