De voordelen van een zakelijk consultant

Een zakelijk consultant, wat is dat nou precies? Een zakelijk consultant, oftewel een business consultant, geeft professioneel advies aan bedrijven. Voor veel bedrijven kan het inschakelen van een consultant de nodige voordelen opleveren. Als je geen ervaring hebt met het inschakelen van een externe consultant, dan ben je misschien nog niet op de hoogte van deze voordelen. Daarom spreken we deze in dit artikel met je door.

Snel expertise binnenhalen

Een succesvol bedrijf is de beste in zijn markt. Als ondernemer weet je vast ook wel dat je van bepaalde dingen gewoonweg geen verstand hebt. In de topsport is dat ook zo: een succesvol zwemmer hoeft helemaal niet hard te kunnen fietsen. Als bedrijf zul je echter soms (tijdelijk) wel expertise nodig hebben op een bepaald gebied. Dan is het handig om een consultant in te schakelen. Die is expert in zijn vakgebied en is gewend om zijn expertise uit te lenen aan bedrijven die daar behoefte aan hebben. Zo kun je met je bedrijf sneller betere keuzes maken over onderwerpen waar je eerst weinig verstand van had. Hebben jullie bijvoorbeeld weinig ervaring met marketing? Een marketing consultant kan je dan helpen met de grote vraagstukken.

Nieuwe ideeën

Nog een voordeel van het inschakelen van een zakelijk consultant is dat deze een frisse blik meeneemt naar de organisatie. Jij en je werknemers zitten hoogstwaarschijnlijk al lange tijd in hetzelfde bedrijf en dezelfde markt. Het is waarschijnlijk moeilijk om toe te geven, maar de kans is dan groot dat je nieuwe kansen in andere gebieden wat minder snel ziet liggen, of dat je niet op de hoogte bent van ontwikkelingen in andere industrieën die ook in jouw industrie van pas kunnen komen. Door een externe kracht in te schakelen, overbrug je dit probleem. Een externe sales consultant bijvoorbeeld kan met een frisse blik de organisatie binnenkomen en het sales proces efficiënter maken door middel van ervaring die hij heeft opgedaan in een andere markt.

Flexibiliteit

Het laatste voordeel van een zakelijk consultant dat we willen benoemen is de flexibiliteit waarmee deze ingeschakeld kan worden. Van een werknemer die je net aangenomen hebt, kom je natuurlijk niet zo snel af. Een nieuw personeelslid is namelijk niet alleen vervelend, juridisch gezien wordt het je ook moeilijk gemaakt. Bij een externe consultant heb je hier minder last van. Je huurt zo’n professional niet in met de verplichting om hem jarenlang te behouden. Sterker nog, als de resultaten tegenvallen na enige tijd, dan kun je de samenwerking vaak vrij makkelijk stopzetten. Natuurlijk hangt dit wel af van de afspraken die je maakt, maar over het algemeen is het inhuren van een externe consultant een vrij flexibele overeenkomst.