De beste japanse messen

Japanse keukenmessen zijn wereldwijd een favoriet geworden onder zowel amateur- als professionele koks. Hun superscherpe, dunne en lichte messen maken het bereiden van voedsel gemakkelijker en leuker. Maar wat is het beste Japanse keukenmes?

Japanse messenset

Natuurlijk is dit een heel domme vraag om te stellen. Er is niet één beste mes dat er is, zeker niet als we het hebben over Japanse messen. Het beste mes voor u hangt af van een HUUGE verscheidenheid van factoren: uw vaardigheidsniveau, stijl van het mes dat u verkiest (d.w.z. traditionele vs. Western), mestype nodig (d.w.z. wat bent u snijden?), uw budget, en vele andere persoonlijke voorkeuren.

Er is een overvloed aan verschillende soorten Japanse messen om uit te kiezen, en de keuzes kunnen zeer overweldigend zijn, vooral voor amateurkoks (zoals ikzelf). Ongeacht uw huidige vaardigheidsniveau, zult u merken dat een groot mes het koken leuker zal maken en u zal helpen een betere kok te worden!

In deze koopgids is mijn doel om de essentiële factoren te benadrukken die u wilt overwegen voordat u uw eigen Japanse keuken messenset koopt. Ik zal dan een aantal aanbevelingen van messen die u kunt overwegen de aankoop. Houd er rekening mee dat deze gids is bedoeld voor amateur-, of thuiskoks. Hopelijk kunnen sommige professionele koks ook wat van deze informatie nuttig vinden bij het kiezen van een Japans keukenmes.

beste japanse messen

Duurdere messen worden over het algemeen gemaakt met superhoog koolstofstaal (d.w.z. blauwstaal of wit staal) en zijn mogelijk honyaki gesmeed. Messen van koolstofstaal zijn harder, zodat ze hun scherpe rand langer kunnen behouden, maar ze zijn ook gevoelig voor spaanders als ze verkeerd worden gebruikt of niet goed worden onderhouden. Goed onderhoud en regelmatig slijpen zijn nodig voor messen aan de bovenkant. Om deze reden worden deze dure hoogkoolstofstalen messen alleen aanbevolen voor professionals.

Goedkopere, instapmodel Japanse messen zullen waarschijnlijk een soort van roestvrij staallegering gebruiken die duurzamer is, gemakkelijker te onderhouden en beter bestand tegen roest. Het nadeel is dat goedkopere messen hun scherpte niet vasthouden zolang ze op dezelfde frequentie worden gebruikt. De meeste thuiskoks hoeven zich hier geen zorgen over te maken, omdat ze hun mes bijna niet zo veel zullen gebruiken als professionals.

Als je alleen maar leert koken, is het niet nodig om een super duur mes te kopen. U wilt nog steeds een kwaliteitsmes hebben, maar het is niet nodig om overboord te gaan. Denk er maar eens over na zoals bij het kopen van een auto. Als je nog steeds leert rijden, dan heeft het geen zin om een Ferrari te kopen! Een fatsoenlijk, bruikbaar, goedkoop Japans mes kost waarschijnlijk zo’n 100 dollar.

Japanse messen zijn er in dubbele vellingkant (Westerse stijl) of enkele vellingkant (traditionele Japanse stijl). Messen met enkele afschuining zijn over het algemeen bedoeld voor professionele koks, omdat ze zeer gedetailleerde sneden kunnen maken, of zeer specifieke gebruiksvoorwerpen hebben (bijv. sushi-messen / yanagi). Het gevoel van het gebruik van een mes met één afschuining is veel anders en vraagt veel oefening om te wennen. Als u geen professional bent, raad ik u aan om te beginnen met een mes in westerse stijl, omdat het gemakkelijker te gebruiken is.

Vijf van de vele Japanse messoorten

Voor elke lemmetstijl (d.w.z. Westers of Traditioneel) zijn er tal van messoorten. Veel van deze mestypes hebben een specifiek gebruik (groente, vis, snijwerk, slachten, enz.), maar er zijn twee Japanse messen die bedoeld zijn voor algemeen gebruik – Gyuto (d.w.z. Japans koksmes), en Santoku. Beide messen gebruiken westerse lemmeten (d.w.z. dubbele afschuining), en staan bekend als all-purpose messen, omdat ze gebruikt kunnen worden voor groenten, vlees of vis. Ik raad beginners aan om te beginnen met een gyuto of santoku, en van daaruit verder te gaan. Gyutomessen worden meestal geleverd in veel langere lemmetmaten (8 tot 10 inch / 20 tot 25 cm) dan de santoku (6 tot 7 inch / 15 tot 18 cm), dus als je over het algemeen in kleinere ruimtes werkt, dan moet je een santoku overwegen.

Nakiri groentemes met traditioneel Japans handvat

Een laatste ding om te overwegen is het type handvat. Japanse messen kunnen worden geleverd met een handvat in westerse stijl of een traditioneel Japans handvat. Het Westerse handvat is zwaarder, heeft de vorm van een greep en wordt met klinknagels vastgezet door de kling van het lemmet. Ze voelen robuuster aan, en zijn meer geschikt voor brute krachttaken. De traditionele Japanse handgrepen zijn cilindrisch, lichter en altijd van hout. Traditionele Japanse handgrepen kunnen onhandig aanvoelen voor degenen die ze nog nooit eerder hebben gebruikt, maar kunnen zorgen voor een meer delicate aanraking en controle als ze eenmaal gewend zijn aan het gevoel. Uiteindelijk is de keuze van de handgrepen van het type c