6 anti-inbraaktips voor als je op vakantie bent

Als jij op het strand ligt, je tent opzet op de camping of een nieuwe stad ontdekt, is het voor inbrekers de uitgelezen kans om in je huis rond te snuffelen. Met deze 5 anti-inbraaktips steek je daar een stokje voor.

Op vakantie? Zo voorkom je woninginbraak  

1. Laat niet merken dat je op vakantie bent

Of je nu een lang weekend weg bent of drie weken, het is altijd verstandig om je huis niet te netjes achter te laten. Hoe meer het lijkt alsof je gewoon thuis bent, hoe beter. Zet vieze koffiekopjes daarom niet in de afwasmachine, maar laat ze gewoon op tafel staan. Koppel de lampen aan op een tijdschakelaar en laat een paar tijdschriften slingeren op de bank. En heb je een goede band met de buren? Vraag dan of ze de gordijnen open en dicht willen doen als je weg bent. 

2. Investeer in sensorverlichting

Omdat inbrekers liever niet in de spotlight staan, is het een goed idee om in buitenverlichting te investeren. Kies niet voor vaste verlichting rond je huis, maar voor sensorverlichting. Met deze verlichting gaan de lichten aan en uit als er iemand rond je huis loopt. Voor de buren is het zo een stuk makkelijker om een oogje in het zeil te houden als je weg bent. 

3. Beveilig de achterdeur extra goed

Een ervaren inbreker ziet in één oogopslag of het een makkie is om via de achterdeur binnen te komen. Bij de meeste huizen is dat het geval. Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) bleek dat 88,1% van de Nederlandse achterdeuren slecht beveiligd is. Maak het inbrekers lastiger door een slot met een SKG-keurmerk te kopen, anti-cilindertrekbeslag, een anti-inbraakstrip en dievenklauwen. 

4. Ruim de tuin netjes op 

De meeste inbrekers hebben geen vooropgezet plan, maar maken gebruik van de spullen die mensen in hun tuin of schuur hebben staan. Denk aan een container, ladder of tuintafel. Met deze handige opstapjes zijn ze zo binnen. Ruim de tuin daarom netjes op en zet rondslingerende spullen in de schuur (met goed slot!) of op een andere veilige plek. 

5. Deel op social media niet je vakantiefoto’s

Hoe mooi je vakantiefoto’s ook zijn, het is beter om ze niet op social media te delen. Deel deze kiekjes liever alleen met intimi via WhatsApp. Kun je het echt niet laten om ze op social media te plaatsen? Zorg dan dat je Facebook en Instagram afgeschermd zijn, zodat niet iedereen kan zien dat je op vakantie bent. Anders loop je het risico dat je inbrekers op verkeerde ideeën brengt. 

6. En vergeet je geen reisverzekering af te sluiten?

Als er iets is dat je op vakantie niet kunt gebruiken, dan is het wel stress. Sluit daarom voordat je op vakantie gaat een reisverzekering en annuleringsverzekering