5 manieren om je onderneming te beëindigen

Je hoopt dat het je nooit overkomt: het moeten beëindigen van je onderneming. Er zijn verschillende redenen die dit noodzakelijk kunnen maken. Denk aan financiële problemen, gezondheidsklachten wat je ertoe dwingt het rustiger aan te doen, enzovoorts. Er zijn verschillende manieren waarop je een onderneming kunt beëindigen. In dit artikel lees je er meer over. 

#1: Bedrijf verkopen via extern bureau
Je bedrijf verkopen is de meest voordehand liggende manier om je activiteiten binnen het bedrijf te beëindigen. Voor concurrenten kan je bedrijf kopen interessant zijn, om zo hun omzet te verhogen en bijvoorbeeld geschoold personeel over te nemen. Je kunt zo’n transactie via een externe partij laten verlopen. Zij geven advies en helpen bij het traject. Zo heb je hier zelf geen omkijken naar. Zeker bij een wat grotere bedrijfsovername komt veel kijken. Als ondernemer is het lastig dit allemaal zelf te regelen. 

#2: Zelf je bedrijf verkopen 
Wanneer je een relatief klein bedrijf hebt, bijvoorbeeld zonder personeel, is zo’n extern bureau niet direct noodzakelijk. In dit geval kun je het bedrijf zelf van de hand doen, door bijvoorbeeld een opdrachtgever te vragen of er interesse is. Ook zijn er online platforms waarop je een bedrijf te koop aan kunt bieden. 

#3: Laat een faillissement uitroepen 
Minder prettig dan het verkopen van je bedrijf, is het moeten laten uitroepen van een faillissement. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de financiële problemen binnen je bedrijf zich hebben opgehoopt en er geen weg meer terug is. Mogelijk wordt er nog een externe investeerder gevonden, die je bedrijf een doorstart kan geven. Een curator kan je hierbij helpen. 

#4: Klanten afstoten, bedrijf voort laten bestaan 
Een vierde manier om je activiteiten binnen het bedrijf te beëindigen is het afstoten van klanten en het stopzetten van contracten met leveranciers. Je kunt het bedrijf in dit geval aanhouden, maar er vinden geen activiteiten meer plaats binnen de organisatie. Het voordeel hiervan is dat anderen geen gebruik kunnen maken van de goede naam van je bedrijf. Veel ondernemers vinden dit een fijn idee. 

#5: Je onderneming uitschrijven bij de KVK 
Een vijfde optie is het stopzetten van alle activiteiten en contracten, om je bedrijf vervolgens uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). In dit geval komt je bedrijfsnaam weer vrij, maar heb je ook geen verplichtingen meer naar de fiscus. Zou je het bedrijf voort laten bestaan, dan moet je vaak nog een aantal keer btw-aangifte doen. Iets wat niet speelt, wanneer je het bedrijf uit laat schrijven.