4 tips voor een ergonomische werkplek

Wanneer je veel tijd besteed achter een beeldscherm, dan is het belangrijk om proactief te zoeken naar ergonomische mogelijkheden die lichaamsklachten voorkomen. Wanneer je tijdens de kantooruren goed let op je lichaamshouding, dan zorg je er niet alleen voor dat je minder last zal hebben van lichaamsproblemen, maar ook productiever aan de slag kan! Lees daarom snel verder om kennis te maken met de beste tips om een gezonde werkplek te creëren.

De juiste lichaamshouding

Een goede positionering van het lichaam is zonder enige twijfel de beste manier om lichaamsklachten te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je armen te alle tijden worden ondersteund. Op deze manier zorg je ervoor dat je de spieren van je nek en schouders niet onnodig belast. Houd tevens rekening met een correcte hoofdpositie en trek je hoofd en nek niet naar voren. Zorg er dus voor dat je de rug recht houdt en de schouders laat zakken, terwijl de nek neutraal blijft en niet al het werk hoeft te doen.

De correcte positionering van het beeldscherm

De meeste lichaamsklachten die je oploopt tijdens de kantooruren kunnen voorkomen worden door te zorgen voor de juiste positionering van het beeldscherm. Het is belangrijk dat de monitor recht voor je gezicht wordt geplaatst met de bovenkant van het scherm niet hoger dan ooghoogte. Wanneer je jouw hoofd en nek zo min mogelijk hoeft te draaien, dan ben je beter beschermd tegen aanhoudende nek- en schouderklachten.

Als je op zoek bent naar ergonomische oplossingen voor op de werkplek, neem dan een kijkje op Dataflex Nederland voor bureaustoelen en andere producten die je geheel naar wens kan afstellen.

Geef de ogen voldoende rust

Aangezien je ogen constant aan het focussen zijn, is het belangrijk dat je wat extra tijd inlast om je ogen te laten rusten. Vermoeiende ogen kunnen namelijk desastreus zijn voor de toekomstige gezondheid van je ogen en dus is het belangrijk dat je de juiste maatregelen neemt. Zorg er voor dat het beeldscherm niet te dichtbij staat. Een handige vuistregel is om op z’n minst een armlengte verwijderd te zijn. Houden tevens rekening met het voorkomen van schittering op het beeldscherm, door het niet voor een raam of heldere achtergrond te plaatsen. Gun je ogen genoeg rust door middel van periodiek naar andere objecten te kijken of simpelweg je ogen even te sluiten.

Ondersteun de voeten

Tenslotte is het belangrijk dat je zorgt voor een goede ondersteuning van je voeten. De voeten mogen niet te lang bungelen als je zit. Die zorgt er namelijk voor dat je benen teveel worden belast en je meer moeite hebt om een goede lichaamshouding aan te nemen. Gebruik dus altijd een voetensteun of laat het toetsenbord en de bureaustoel zakken om de grond te bereiken.